De Vicair SmartCells:
De doorbraak in huidbeschermende én positionerende rolstoelkussens

Bij Vicair draait alles om het verpakken van lucht. In elk Vicair-rolstoelkussen vind je honderden SmartCells, waarin deze lucht op een nieuwe, unieke manier verpakt zit.

SmartCells: de beginfase

Prettig zitten in een rolstoel draait om stabiliteit en een goede drukverdeling. Eind jaren ’80 kreeg uitvinder Huibert Pollmann in Revalidatiecentrum Amsterdam het idee om hiervoor lucht te gebruiken. Zijn visie: deze lucht opdelen in kleine verpakkingen die langs elkaar kunnen bewegen én in elkaar grijpen. Met een optimale drukverdeling en stabiliteit als resultaat.

Vicair SmartCells Grand Prix

Prijswinnend ontwerp

Een extra uitdaging was de luchtcellen zo te ontwerpen dat ze niet leeglopen, ook niet bij intensief gebruik. Hier kwam Max Rogmans, de huidige CEO van Vicair, in beeld. Hij was ervan overtuigd dat het concept goed moest kunnen werken. Rogmans werkte het ontwerp verder uit en ontwikkelde zo de eerste SmartCells. Met groot succes: deze nieuwe technologie werd in 1995 bekroond met de hoogst haalbare uitvindersprijs: de Grand Prix op de Salon des Inventions in Genève.


Kracht door hoeveelheid

Luchtdichte cellen vormen de basis. Maar de grootste kracht van de SmartCells zit
in de hoeveelheid. Je zit niet op 1, maar op honderden SmartCells. Hierdoor gaat het Vicair rolstoelkussen jarenlang mee. Want mochten er door omstandigheden toch een paar cellen lek gaan, dan verliest het kussen zijn functie niet. Een veilig idee!

 Vicair anti-decubitus kussen Adjuster  

Jouw winst: maximaal comfort, optimale ondersteuning

De vorm en structuur van de SmartCells zorgen dat de cellen bijna wrijvingsloos langs elkaar heen bewegen. Omdat de cellen ook individueel van vorm veranderen past het Vicair kussen zich op elk moment maximaal aan je lichaam aan. Tegelijkertijd is het kussen zeer stabiel door de vorm van de SmartCells en de compartimenten. Dit zorgt voor een optimale drukverdeling en minimale schuifkrachten. Zo ervaar je precies dát waarvoor de SmartCells zijn ontwikkeld: maximaal comfort, optimale ondersteuning en uiteindelijk minder kans op decubitus.De huidige SmartCells

Gedurende het bestaan van Vicair zijn de SmartCells langzaamaan doorontwikkeld en verder verbeterd. De huidige generatie SmartCells zijn nog zachter dan hun voorgangers en hebben afgeronde hoekjes. Dit alles om de het comfort van de Vicair gebruiker nog verder te vergroten. U herkent de huidige Vicair SmartCell aan zijn zilvergrijze uiterlijk, met daarop in het blauw Vicair.

VIcair Academy rolstoelkussen SmartCells